Radio Maria ontvangen via DAB+

Één van de mogelijkheden om Radio Maria digitaal te ontvangen is via DAB+ radio. Maar wat is DAB+ nu precies? En hoe werkt het? Wat hebt u eraan? Op deze pagina vindt u de antwoorden op deze vragen.

Radio Maria is volledig te beluisteren op de nieuwe DAB+ frequentie 9C.  Per 15 juli 2022 vervalt de oude frequentie. Lees hieronder de update’s over de nieuwe DAB+ frequentie.

Mocht uw DAB+ radio niet automatisch over gaan naar de nieuwe frequentie, gebruik dan de scanfunctie van uw radio. Voor de radio’s die Radio Maria Nederland u heeft verstrekt kunt u hieronder de handleiding vinden:

Nikkei NDB10 | handleiding klik hier | zie stap 8-10
Nikkei NDB40 | handleiding klik hier | zie stap 5-6 | extra handleiding Radio Maria

Maria met kind – radio groot | handleiding klik hieroriginele handleiding in Engels
Maria met kind – radio klein | handleiding klik hier

Medion E66312 | handleiding klik hier | extra handleiding Radio Maria
Medion E66320 | handleiding klik hier | extra handleiding Radio Maria
Medion P85035 | handleiding klik hier
Medion P85044 | handleiding klik hier

Updates: nieuwe DAB+ frequentie – kanaal 9C

Update 16-06-22: Oude DAB+ frequentie vervalt per 15 juli

In de afgelopen maanden is Radio Maria overgeschakeld naar de nieuwe DAB-frequentie (9C). Mogelijk heeft u er niets van gemerkt en is uw radio automatisch overgeschakeld. Mocht u toch ontvangstproblemen krijgen, gebruik dan de scanfunctie op uw DAB-radio.
 
Momenteel zendt Radio Maria dus uit over zowel de oude (11C) als de nieuwe (9C) frequentie. Dat betekent dubbele kosten. Om zo snel mogelijk deze dubbele uitzendkosten te vermijden, proberen we per 15 juli de oude frequentie af te sluiten. volledig bericht: klik hier

Zoals u weet, heeft Radio Maria in 2021 een nieuwe vergunning verworven voor het uitzenden via DAB+. Deze vergunning heeft een looptijd van 12 jaar. Dat betekent dat Radio Maria binnenkort, naar alle waarschijnlijkheid al per 1 mei 2022, gaat uitzenden via een nieuw netwerk en op een nieuwe frequentie. Het bestaande netwerk blijft in de overgangsperiode ook nog een tijd in de lucht om ontvangstproblemen te voorkomen. Het is verstandig zo snel mogelijk af te stemmen op de nieuwe frequentie. Wanneer u na 1 mei op Radio Maria afstemt zal uw radio-ontvanger mogelijk automatisch de nieuwe frequentie kiezen zolang het oude netwerk nog in de lucht is.

Het kan zijn dat uw ontvanger op de oude frequentie blijft afstemmen. U kunt dan Radio Maria via de scanfunctie van uw radio opnieuw opzoeken. De nieuwe frequentie bevindt zich op 206.352 MHz. Via de radio en deze pagina zullen we u waar nodig verder informeren om deze overstap naar het nieuwe netwerk zo goed mogelijk te laten verlopen.

Algemeen

DAB+ is gratis beschikbare digitale radio via de ether, in hoge geluidskwaliteit en te ontvangen in heel Nederland. DAB+ is de digitale variant van AM- en FM-radio. Deze techniek heet Digital Audio Broadcasting, afgekort tot DAB. Het plusje in DAB+ geeft aan dat het gaat om een verbeterde versie van DAB. Om digitale radio te kunnen ontvangen, zijn er verspreid over Nederland tientallen zendmasten geplaatst. DAB+ biedt u meer luisterervaring en een hogere geluidskwaliteit.
Voor DAB+ wordt ook wel de term ‘Digital Radio+’ gebruikt.

Om via DAB+ naar Radio Maria te kunnen luisteren, hebt u een speciaal DAB+ radiotoestel nodig. Bij Radio Maria kunt u een DAB+ radiotoestel kopen (klik hier). Ook kunt u een DAB+ radiotoestel kopen bij iedere electronicawinkel bij u de buurt.

DAB+ is in heel Nederland te ontvangen. Er zijn twee landelijke netwerken: dat van de landelijke commerciële radiostations en dat van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). De commerciële radiostations zijn per 1 september 2013 landelijk te ontvangen via DAB+ (via dit netwerk is ook Radio Maria te ontvangen). In Vlaanderen is ook in sommige gebieden Radio Maria Nederland via DAB+ te ontvangen. Voor meer informatie daarover klikt u hier of neemt u contact op met onze technicus tijdens kantoor uren.

Nee, DAB+ is gratis en via de ether (door de lucht) te ontvangen. U hebt dus geen abonnement nodig. U moet wel een radiotoestel aanschaffen dat geschikt is voor DAB+.

DAB+ biedt u een hoge geluidskwaliteit, een landelijke ontvangst, een ruime keuze aan radiostations, gemakkelijk afstemmen op een radiostation (op naam), in het hele land dezelfde frequentie, pauzeren en opnemen van uitzendingen*, extra informatie op het display van uw DAB+-radiotoestel* én – niet onbelangrijk – het is gratis! (*Afhankelijk van het type DAB+-radiotoestel dat u gebruikt.)

Daarbij moet gezegd worden dat de dekking buitenshuis 95% is. Maar binnenshuis kan de ontvangst problemen opleveren op sommige plaatsen.

Nee, DAB+ biedt u digitale geluidskwaliteit zonder interferentie van andere zenders of elektronische apparatuur. De digitale ontvanger zoekt naar het sterkste signaal in uw omgeving en levert daarmee een heldere ontvangst. Wanneer het signaal zwakker is, kunt u ‘onderwatergeluid’ horen of valt het geluid even weg.

Naast Radio Maria kunt u ook de volgende radiostations ontvangen (op alfabetische volgorde):

Commerciële radiostations: 100%NL, 538, Arrow Classic Rock, BNR Nieuwsradio, Classic FM, Efteling Radio, Juize, Q-Music, Q-Music Non Stop, Radio 10, Radio Veronica, Sky Radio, Sky Radio Lovesongs, Slam!FM, Sublime FM, Sublime You.

Publieke radiostations: 24Nieuws, 3FM, FunX, Radio 1, Radio 2, Radio 4, Radio 5, Radio 6, TOP2000.

(Lijst per 1 januari 2014)

Nee, DAB+ staat los van digitale televisie. U vindt Radio Maria dus niet terug in de lijst met radiostations die u kunt ontvangen via digitale televisie.

Anders uitgelegd: DAB+ is een ander netwerk dan digitale televisie. Digitale radio (DAB+) is te ontvangen via de ether. Digitale televisie is te ontvangen via de kabel (DVB-C), ether (DVB-T), satelliet (DVB-S) of internet (IP-tv of interactieve tv). Via het digitale televisienetwerk kunt u wel naar radiostations luisteren, maar dit staat dus los van het digitale radionetwerk DAB+.

DAB+ is gratis en wordt uitgezonden via de ether, net zoals FM en AM. Internetradio wordt gestreamd via een verbinding met het internet. Voor internetradio hebt u een internetverbinding nodig. Dit brengt abonnements- en/of datakosten met zich mee. Internetradio kunt u beluisteren via een internetradiotoestel, computer, tablet of smartphone e.d. Veel radiostations die uitzenden via de ether zijn ook te beluisteren via internet.

Klik hier voor meer informatie over het ontvangen van Radio Maria via internet

Eigenlijk reikt DAB+ niet verder dan onze landsgrenzen. Maar onze technicus heeft zelf tests uitgevoerd in Vlaanderen. Uit die tests blijkt dat ook in bepaalde gebieden in Vlaanderen Radio Maria Nederland via DAB+ is te ontvangen. Voor meer informatie klikt u hier.

Een DAB+ radiotoestel aanschaffen

U kunt voor een DAB+ radiotoestel terecht bij de elektronicawinkel in de buurt of de verschillende electronic webshops. U kunt ook bij Radio Maria een DAB+ of internetradiotoestel bestellen. Hier vindt meer informatie.

Ja, dat kan. Bekijkt u hier ons aanbod.

Voor algemeen advies over DAB+ kunt u deze webpagina raadplegen. Voor advies op maat, betreffende uw specifieke situatie en omgeving, kunt u terecht bij uw lokale verkooppunt.

Om digitale radio te kunnen ontvangen hebt u een radiotoestel nodig dat geschikt is voor DAB+. Dit kunt u zien aan het logo van DAB+ dat op het radiotoestel, op de verpakking of bij de productbeschrijving is afgebeeld. Let hierbij op het plusje bij DAB+ of Digital Radio+ (zie rechts op foto).

Wat voor DAB+-radiotoestel u het best kunt aanschaffen, hangt af van uw wensen. Wilt u een klein radiotoestel dat u gemakkelijk kunt verplaatsen binnen en buiten het huis? Kies dan een draagbaar radiotoestel dat werkt op batterijen. Wilt u digitale radio kunnen luisteren op uw bestaande stereo-installatie? Neem dan een DAB+-ontvanger zonder speaker, met stroomkabel en met externe antenne. Of hebt u liever een radiotoestel dat perfect past in uw interieur? Dan kiest u voor een designtoestel met een onopvallende externe antenne.

Ja, de meeste radiotoestellen die zowel geschikt zijn voor de ontvangst van DAB+ als voor FM. U dient hierop te letten bij de aanschaf van een radiotoestel.

Een DAB+ radiotoestel is al verkrijgbaar vanaf enkele tientjes. DAB+ radiotoestellen zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten, en dus ook in alle prijsklassen. De prijs is onder meer afhankelijk van uw wensen ten aanzien van de (technische) mogelijkheden en het uiterlijk van het radiotoestel.

Er zijn digitale radiokits (een ontvanger/adapter met antenne) beschikbaar die u in de auto kunt gebruiken. Deze sluit u aan op uw bestaande autoradio. Momenteel zijn auto’s (meestal) nog niet standaard uitgerust met een autoradio met DAB+. De markt is echter volop in ontwikkeling, ook in het buitenland. Op termijn zal de auto-industrie ook auto’s uitrusten met een DAB+-autoradio.

Voor meer informatie over DAB+ in de auto klikt u hier

Problemen met ontvangst

DAB+ heeft in Nederland buitenshuis een dekking van bijna 100%. De dekking binnenshuis is lager. Dit komt doordat materialen als beton, metaal en andere apparatuur de signalen van DAB+ afzwakken. Ook heeft de atmosfeer invloed op de ontvangst van digitale radio. Weersveranderingen en dag en nacht kunnen verschil maken in hoe goed u DAB+ kunt ontvangen, met name binnenshuis.

Voor het realiseren van betere ontvangst kunt u verschillende acties ondernemen. Het eerste aandachtspunt is: zorg dat de antenne de lucht ‘ziet’. Dus plaats de antenne of het radiotoestel bij het raam. Helpt dit niet? Verplaats dan de antenne of het radiotoestel. Enkele tientallen centimeters kan al genoeg zijn.
Ons advies is om een DAB+-radiotoestel aan te schaffen met een externe antenne. Dat wil zeggen dat er een losse antenne aan een draad meegeleverd wordt of dat de draad zelf functioneert als antenne, in plaats van de gebruikelijke uitschuifantenne die op het radiotoestel vast zit. De externe antenne kunt u aansluiten op het radiotoestel. Hiermee bent u flexibeler in het positioneren van uw radiotoestel en hoeft u vervolgens alleen de antenne te richten voor de beste ontvangst – bijvoorbeeld bij het raam.

Op het scherm van uw DAB+ radiotoestel kunt u zien hoe sterk het signaal ontvangen wordt. Zo kunt u gemakkelijk zien wat voor effect het verplaatsen van het radiotoestel of de antenne heeft op de ontvangst.

Kunt u met bovenstaande tips nog niet voldoende ontvangst krijgen, dan hebt u wellicht een buitenantenne nodig. Deze kunt u buitenshuis monteren en aansluiten op uw DAB+ radiotoestel. Een DAB+ buitenantenne is veelal verkrijgbaar bij de winkels die ook DAB+ radiotoestellen verkopen.

Bent u in een gebied in Nederland waar u digitale radio kunt ontvangen, dan voldoet de automatische scan van uw DAB+ radiotoestel. Vervolgens vindt u Radio Maria in de lijst met radiostations.
Wilt u handmatig zoeken naar Radio Maria, selecteer dan kanaal 11C (220.352 MHz) en kies in de lijst voor Radio Maria.

Meer informatie

Op www.digitalradio.nl vindt u nog meer informatie over digitale radio in Nederland. Deze website is opgezet in samenwerking met alle radiostations die via DAB+ te ontvangen zijn. Op www.radio.nl/dab kunt u het laatste nieuws lezen over digitale radio.

Wilt u weten in welke landen (wereldwijd) u radio kunt luisteren via DAB+ en wat de ontwikkelingen zijn? Kijkt u dan op de website van Worlddab.