Emmausgangers

De weg van Adélaïde Marie Champion De Cicé, een zoektocht van het hart in bewogen tijden.

30-01-2024

Luister deze uitzending hier terug:

Gesprek met Noëla J. Polet op basis van het door haar geschreven boek "De weg van Adélaïde Marie Champion De Cicé, een zoektocht van het hart in bewogen tijden"
Dit keer de innerlijke groei van Adelaïde naar God toe.
Het boek (een lijvig werk) is te verkrijgen voor het luttele bedrag van 2 euro bij de auteur: Mosselstraat 2,4301JN Zierikzee.
–Noëla J. Polet De weg van Adélaïde Marie Champion de Cicé. Een zoektocht van het hart in bewogen tijden In het laatste kwart van de achttiende eeuw – de periode van de Franse Revolutie – stond het religieuze leven in Frankrijk er slecht voor. Alle kerkelijke goederen werden door de overheid in beslag genomen, en aan religieuze orden en congregaties werd het bestaansrecht ontzegd. Juist in deze tijd ontstond de Sociëteit van de Dochters van het Hart van Maria (SDHM), bestaande uit vrouwen die wel geloften hadden afgelegd maar geen habijt hadden aangenomen en niet leefden in een kloosterverband. Deze studie bevat de spirituele biografie van de medestichteres van de ‘Sociëteit’, Adélaïde Marie Champion de Cicé (1749-1818), afkomstig uit Rennes, Frankrijk. Het boek situeert haar binnen de historische, godsdienstige en sociale context van haar tijd en focust op haar geestelijke ontwikkeling als religieuze vrouw en medestichteres. Dr. Noëla J. Polet (1943) is theoloog en lid van de Sociëteit van de Dochters van het Hart van Maria. Ze werkte als maatschappelijk vormingswerker, catecheet, schoolpastor, docent en pastoraal werkster in diverse betrekkingen in België, Ethiopië en Nederland. Ze promoveerde in 2017 op haar studie naar Adélaïde Marie Champion de Cicé en is ze werkzaam als vrijwilliger in Zeeuws-Vlaanderen voor weekendvieringen, CTVG en bezinningsdagen.

Joop van Elst is een ervaren journalist die voor diverse publicaties en radiostations allerlei mensen interviewt. In het programma Emmausgangers bevraagt hij deskundigen, leken, auteurs, professoren etc. naar wat zij doen en wat hun drijfveer is om zich voor dat specifieke onderwerp in te zetten.