De Ladder van Jacob

Overzicht uitzendingen:

19 feb 2024
Het Rusland van Dostojewski
12 feb 2024
Alles voor en van de staat
5 feb 2024
Het Derde Rome
29 jan 2024
De Tataren
22 jan 2024
Byzantium
15 jan 2024
Botsende Beschavingen?
8 jan 2024
Inleiding

Meer van ‘De Ladder van Jacob’

In de audiotheek van Radio Maria Nederland kunt u ook de 21 voorgaande series – klik hier – van ‘De Ladder van Jacob’ beluisteren, een waardevolle bron van verdieping met Theo Parlevliet. Afgelopen radioseizoen kon u ik ook luisteren naar ‘De Pius Podcast’ van Theo Parlevliet – klik hier. Een prachtig luisteraanbod.

‘De Ladder van Jacob’ is een cultuurhistorisch programma waarin Theo Parlevliet, oud-docent geschiedenis, op sprekende wijze u als luisteraar dieper meeneemt in de rijke geschiedenis die de samenleving en Kerk in Europa kent.

In het radioseizoen 2022-2023 (en 2024) neemt hij luisteraars mee in de serie ‘Van Oudheid naar Middeleeuwen’. Daarin behandelt hij de eeuwen waarin in West-Europa een christelijke beschaving ontstond, de periode dus waarin de antieke Oudheid overging in de christelijke Middeleeuwen. Die periode loopt globaal van 300 tot 800 na Christus.

Vier bouwstenen

In dit seizoen 2022-2023 wordt de periode 300-500 thematisch behandeld vanuit het idee dat de christelijke beschaving uit vier elementaire bouwstenen is samengesteld.

De eerste bouwsteen is het Romeinse Rijk geweest, het Imperium. Het is het Rome waaraan wij schatplichtig zijn voor het bewaren en doorgeven van de antieke beschaving.

De tweede bouwsteen wordt gevormd door de klassieke traditie zelf. Zoals het oorspronkelijke Europa zijn politieke bestaan dankt aan het Romeinse Rijk zo is het voor zijn intellectuele en artistieke cultuur schatplichtig aan de klassieke traditie.

De derde bouwsteen wordt gevormd door de Germanen, de barbaren in het taalgebruik van de Romeinen, die het menselijke materiaal verschaffen waaruit Europa gevormd is. Zij zijn de gentes, de volkeren. Zij vormen de bron van het nationale element in de Europese beschaving.

De  vierde bouwsteen wordt ten slotte gevormd door de Katholieke Kerk, de Ecclesia. De Kerk gaat het historische wereldtoneel betreden als hét geestelijk vormende element van het latere Europa. De Kerk zal het overkoepelende eenheidselement in de nieuwe beschaving verschaffen.

Uitzendtijden: maandag 14:00 | dinsdag 02:00 | zaterdag 20:30 uur. 

Laatste podcast

19 feb 2024 14:00 - 14:55

Theo Parlevliet

Theo Parlevliet was als docent Amerikaanse en Moderne Geschiedenis verbonden aan de Haagse School voor Taal- en Letterkunde en aan De Haagse Hogeschool. Hij is parochiaan van de H. Jacobus de Meerdere in Den Haag (Parochie Maria Sterre der Zee).Voor Radio Maria behandelt hij sinds zijn pensionering historische, literaire en muzikale onderwerpen in het programma ‘De Ladder van Jacob’ en verzorgt hij een podcast over de twintigste-eeuwse geschiedenis van Kerk en wereld onder de titel De Pius Podcast.