In memoriam – pater Elias Leyds c.s.j.

De uitvaart op woensdag 31 januari 2024 was via een EWTN-stream te volgen.

Vrienden,

Op 24 januari, feestdag van de H. Franciscus van Sales, patroon van de journalisten, werden wij diep getroffen door het overlijdensbericht van onze voormalige priester-directeur Pater Elias Leyds.

Nog maar 65 jaar oud en vol van heilige strijdlust, heeft hij de boksring van dit leven verlaten om zijn Heer en God te gaan ontmoeten.

We bidden dat deze ontmoeting vol vreugde mag zijn en dat hij nu, samen met zijn meest geliefde heiligen Maria en Johannes, mag rusten aan de borst van de goede Heer.

Pater Elias was een kleurrijk mens en diepgelovig priester, die ondanks een grote geleerdheid het Evangelie op een eenvoudige wijze wist te verkondigen.

Tijdens zijn verkondiging hield hij ervan taboes en politieke correctheid te doorbreken, maar nooit vanwege een zucht naar sensatie. Nee, hij wist dat hij als priester was geroepen de Waarheid die van boven komt te dienen, zelfs als deze schuurt met de vluchtige waarheden van deze wereld.

Vijf jaar lang, van 2013 tot en met 2018, was pater Elias als priester-directeur hét gezicht van Radio Maria Nederland.

Met geloof, humor en een aanstekelijke vrolijkheid wist hij het scheepje van onze katholieke radiozender door woelige baren te laveren. “Ik houd van storm, dus laat het maar flink waaien”, sprak hij met een twinkeling in zijn ogen, als antwoord aan mensen die zich zorgen maakten over het voortbestaan van de radio.

In de vijf jaar dat hij priester-directeur was, liet hij op een prachtige manier zijn sporen na en wist hij zijn Johanneïsche spiritualiteit te verbinden met het charisma van de gehele wereldfamilie van Radio Maria. De Heilige Mis, de Maagd Maria en de vele vrijwilligers en luisteraars die biddend met Radio Maria verbonden zijn, stonden voor hem centraal.

Namens het gehele team van Radio Maria Nederland wil ik mijn diepe dankbaarheid aan God uitspreken voor deze bijzondere priester, die ook na zijn vertrek als priester-directeur volop aan de missie van onze Radio bleef bijdragen.

Wij zullen hem node missen als boegbeeld van vrijmoedige orthodoxie, maar vooral ook als goede vriend die jarenlang in ons midden vertoefde.

Wij hopen dat u met ons meebidt voor de eeuwige rust van de ziel van Pater Elias en voor kracht en troost voor zijn (geestelijke) familie hier op aarde.

Heer geef hem de eeuwige rust en het eeuwige Licht verlichte hem. Dat hij moge rusten in vrede…

Namens het hele team van Radio Maria Nederland,

Pieter Zimmermann, priester-directeur