De nieuwe Ladder van Jacob!

Deze week is Radio Maria gestart met de nieuwe serie ‘Van Oudheid naar Middeleeuwen’ in het programma ‘de Ladder van Jacob’. Een cultuurhistorisch programma waarin Theo Parlevliet op sprekende wijze u als luisteraar dieper meeneemt in de rijke geschiedenis die de samenleving en Kerk in Europa kent. Deze serie is dusdanig interessant dat de komende twee radioseizoenen 2022 tot 2024 ermee gevuld worden.

De serie behandelt de eeuwen waarin in West-Europa een christelijke beschaving ontstond, de periode dus waarin de antieke Oudheid overging in de christelijke Middeleeuwen. Die periode loopt globaal van 300 tot 800 na Christus.

Luister naar ‘De Ladder van Jacob’ op: ma. 14:00 | di. 02:00 | za. 20:30 uur. 

Vier bouwstenen

In dit seizoen 2022-2023 wordt de periode 300-500 thematisch behandeld vanuit het idee dat de christelijke beschaving uit vier elementaire bouwstenen is samengesteld.

De eerste bouwsteen is het Romeinse Rijk geweest, het Imperium. Het is het Rome waaraan wij schatplichtig zijn voor het bewaren en doorgeven van de antieke beschaving.

De tweede bouwsteen wordt gevormd door de klassieke traditie zelf. Zoals het oorspronkelijke Europa zijn politieke bestaan dankt aan het Romeinse Rijk zo is het voor zijn intellectuele en artistieke cultuur schatplichtig aan de klassieke traditie.

De derde bouwsteen wordt gevormd door de Germanen, de barbaren in het taalgebruik van de Romeinen, die het menselijke materiaal verschaffen waaruit Europa gevormd is. Zij zijn de gentes, de volkeren. Zij vormen de bron van het nationale element in de Europese beschaving.

De  vierde bouwsteen wordt ten slotte gevormd door de Katholieke Kerk, de Ecclesia. De Kerk gaat het historische wereldtoneel betreden als hét geestelijk vormende element van het latere Europa. De Kerk zal het overkoepelende eenheidselement in de nieuwe beschaving verschaffen.

Meer van ‘De Ladder van Jacob’

In de audiotheek van Radio Maria Nederland kunt u ook de 21 voorgaande series – klik hier – van ‘De Ladder van Jacob’ beluisteren, een waardevolle bron van verdieping met Theo Parlevliet. Afgelopen radioseizoen kon u ik ook luisteren naar ‘De Pius Podcast’ van Theo Parlevliet – klik hier. Een prachtig luisteraanbod.

Binnenkort is ook de nieuwe serie ‘Van Oudheid naar Middeleeuwen’ te beluisteren in de audiotheek. Dat kan op onze website www.radiomaria.nl/audiotheek én de audiotheek in de Radio Maria (NL) app. Zo kiest u zelf het moment van de dag waarop u naar uw favoriete programma’s en series luistert.