De start van Radio Maria

Radio Maria is in 1983 begonnen als een parochieradio in het bisdom Milaan, Italië. Het doel was om de parochianen te informeren en geestelijk te ondersteunen door het uitzenden van gebeden, de Eucharistieviering en het Rozenkransgebed. In 1987 richtten leken en priesters samen de Vereniging Radio Maria op om de radio minder afhankelijk te laten zijn van de parochie en op grotere schaal te kunnen evangeliseren. Hierbij werd duidelijk de leiding en genade van de Heilige Moeder ervaren.

wfconference2009
Groepsfoto tijdens het wereldcongres van Radio Maria in oktober 2009

 

Oprichting van de World Family

Al gauw kwamen er vanuit de hele wereld aanvragen om ook een Radio Maria te mogen oprichten. Deze initiatieven werden van harte ondersteund. Het resulteerde in 1998 in de oprichting van de World Family of Radio Maria. Radio Maria is momenteel wereldwijd te beluisteren in meer dan 78 landen en verspreidt het Evangelie met 86 radiostations onder miljoenen (ca. 30 miljoen) luisteraars in hun eigen taal.

Radio Maria in de Lage Landen

Op 2 februari 2008 klinkt Radio Maria ook in het Nederlands. Enkele maanden later, op 11 oktober, wordt de studio van Radio Maria Nederland en België in ’s-Hertogenbosch ingezegend. Het katholieke geluid is te beluisteren via de middengolfzender 675 kHz AM in Lopik. Vanaf januari 2009 is Radio Maria Nederland & Vlaanderen ook via internet te beluisteren.

Twee zelfstandige radiostations

Sinds 18 april 2011 is Radio Maria Nederland & Vlaanderen in België te ontvangen via 12 regionale FM-frequenties en in heel Vlaanderen via de kabel. Een belangrijke stap in de opstart van een zelfstandige Vlaamstalige Radio Maria in België.

Na de benodigde vervolgstappen (de gedeeltelijke verbouwing van een kerk tot studio, de inrichting van de studio’s en het werven van medewerkers en vrijwilligers) werd op 12 december 2011 de studio in Leuven ingezegend. Hiermee is Radio Maria België een feit.

Radio Maria Nederland & Vlaanderen veranderde haar naam vervolgens in Radio Maria Nederland. Sinds 1 september 2013 is Radio Maria Nederland ook te ontvangen via digitale radio: DAB+, kanaal 11C. Naast de middengolf en het internet levert deze nieuwe ontvangstmogelijkheid nóg hogere geluidskwaliteit, met dekking in het hele land.

Ook aan de ontvangst via smartphone en tablet is gedacht: Raio Maria is ook te beluisteren via de gratis te downloaden Radio Maria app.