Iedere week staat er bij Radio Maria een parochie centraal: de Parochie van de Week. Tijdens het programma ‘Tegen twaalven’ (ma, wo en vr tussen 11.30u – 12.00u) gaat Radio Maria telefonisch in gesprek met drie mensen uit de parochie. Op zaterdag en zondag wordt een compilatie van deze gesprekken uitgezonden. Op zaterdag om 11.30u en op zondag om 13.00u.

Parochie van de week (week 41): Emmausparochie Apeldoorn

Website van de parochie: http://www.emmaus-apeldoorn.nl

De Emmausparochie is de Rooms Katholieke parochie voor heel stad Apeldoorn en omgeving. Alle voormalige parochies in de stad zijn enkele jaren geleden gefuseerd tot 1 parochie. Inmiddels zijn alle kerken van de parochie gesloten behalve het eucharistisch centrum: de Onze Lieve Vrouwekerk pal naast het station.

OLV kerk
OLV kerk

Wie vormen het pastoraal team?
Parochie vicaris: Sebastian Gnanapragasam (een priester/pater uit India), diaken Ronald Dashorst, pastoor Paul Daggenvoorde. Pastoor Daggenvoorde en pastor Gnanapragasam zijn ook benoemd in het team van de naburige parochie op de Veluwe: de Franciscus en Claraparochie.
Voor het project Kind en Kerk is HBO theoloog Mariska Litjes
Het samengaan van de voormalige parochies in de ene Emmausparochie is projectmatig aangepakt. Het project heeft de naam AEV (Als Emmausgangers veder). Pastoraalwerker drs Marianne van Tricht is aangesteld geweest als projectmederdewerker.

Wat is kenmerkend voor de parochie?
Kenmerkend voor de parochie is dat er maar 1 kerk is opengehouden.

Bijzonder is ook dat diaken Dashorst zich heeft verbonden met St. Egidio. En dat met hem een Egidio gemeenschap aan de parochie is verbonden, die elke vrijdag het avondgebed bidt op de wijze van de Egidio-gemeenschap in Rome. Waarna er koffie, soep en brood wordt gebracht op verschillende plaatsen in de stad. En dat er elke maandavond een zgn tafel van Franciscus wordt ingericht: mensen die vooral op straat leven zijn welkom aan een maaltijd in de pastorie. (het Emmaushuis). De Egidio gemeenschap ‘runt’ elders in de stad ook een kledingbank.

Daarnaast is het project Kind en Kerk onder leiding van Mariska Litjes ook een kenmerkend project van de parochie.

Emmaüshuis
Emmaüshuis

Wat ziet u als parochie als de grootste uitdaging voor de komende jaren?
De gastvrije ontvangst en voortgaande samenwerking van parochianen uit de gesloten kerken in het ene Eucharistische Centrum. De voortgaande ontwikkeling van de vriendschap met de armen, en de binding van kinderen en jongeren aan evangelie en de kerk.

Emmausparochie Apeldoorn