Af en toe sturen Ger en Ritine via de telefoon een korte update met een fotootje. De updates zijn hier terug te lezen.

Laatste update: dinsdag 23 mei

Dag 19, etappe 16
Nu in Manganeses de la Lampreana, km. 690.
Met een laatste blik op de Romeinse brug Zamora verlaten. We fietsen door de Tierra del Pan, het Land van het Brood. Eindeloze korenvelden op rode aarde, tierra roja. De streek oogt arm en schraal.
Dan plotseling na Montamarta opeens een drooggevallen meer met een kerkje op een rots. Betovering alom! Enkele kilometers verder in Riego del Camino worden wij aangetrokken door gezang. Wapperende banieren voor de kerk waar het hele dorp bijeen is voor de H. Mis en aansluitend Mariaprocessie. Hoe mooi kan het leven zijn!

Dag 18, etappe 15
Aangekomen in Zamora, km. 651.
Langste etappe van de tocht. In de boekjes staat dat dit een relatief vlakke etappe is maar niets is minder waar. Ook nu weer de hele dag op en af. Slechte benen vandaag, ik althans, dus er toch nog zes uur over gedaan. Zamora is een rustige middeleeuwse stad met veel kerken en een prachtige kathedraal. Hier speciaal enkele kostbaarheden uit die kerken.

Dag 17, Rustdag Salamanca
Beetje uitgeslapen en lekker de benen gestrekt. Na de zondagsmis in de kathedraal stad verder bezichtigd en ’s avonds nog een koorconcertje bijgewoond met Spaanse volksliederen.

Dag 16, etappe 14
Aangekomen in Salamanca, km. 582
Warm afscheid vanmorgen. Het is prachtig hoe je tijdens zo’n tocht in wisselende samenstelling toch telkens weer dezelfde mensen tegenkomt. Allemaal vriendelijke, warme en hartelijke mensen met wie al snel een vriendschapsband ontstaat. Heel bijzonder!
We zetten nu onze zinnen op Salamanca en tikken onderweg nog even de 1000 meter hoogte aan. Salamanca blijkt in feeststemming. Op deze zaterdag in mei studeren er veel studenten af aan de universiteit en dat wordt chique met de families erbij op straat gevierd. De Plaza Mayor ligt er oogverblindend mooi bij.

Dag 15, etappe 13
Aangekomen in Fuenterroble de Salvatierra, km. 525
Vroeg vertrokken want het wordt een bergetappe. Al snel rijden we Extremadura uit en Castillië en León in. Het gebergte waar we ons in bevinden doet denken aan de Alpen. Overal besneeuwde toppen om eens heen. De weg is voor lange tijd onverhard en vergt stuurmanskunst door de vele kuilen en gaten. Na zes uur bereiken we Fuenterroble waar een zeer vriendelijke mevrouw ons begroet in de parochieherberg. Zeer gemoedelijke sfeer. De priester die deze herberg opgezet heeft geeft aan de peregrinos die dat willen een ‘half way’ pelgrimszegen in de mooie dorpskerk. Voor ons inmiddels de derde! Na een heerlijke gezamenlijke maaltijd lekker naar bed.

Dag 14, etappe 12
Aangekomen in Baños de Montemayor, km. 491
Aah, que viento….! Vandaag de hele tocht snoeiharde koude wind tegen! Bovendien de bergen in! De Heilige Jacobus vindt wel dat je er iets voor moet doen…… Baños de Montemayor is een vriendelijk bergdorpje met sneeuw op de omliggende bergtoppen.
Graag willen wij van de gelegenheid gebruik maken om alle medewerkers en vrijwilligers van Radio Maria de komende twee dagen veel succes toe te wensen met de Mariathon. En veel zegen voor onze luisteraars en weldoeners! Wij zijn in gedachten bij jullie en in gebed verbonden.

Dag 13 – etappe 11
Aangekomen in Oliva de Plasencia, km. 456
In alle vroegte Galisteo verlaten over de fraaie Romeinse brug. Onderweg zeer merkwaardig landschap met enorme afgeronde keien in het veld. Hele tocht onheilspellende luchten. Na afloop nog 13 km gelopen over een onverhard en niet te befietsen pad naar de Arco de Cáparra, een Romeinse triomfboog die op de Via de la Plata ligt. Daar langs beroemde stierenfokkerij voor stierengevechten. En ja hoor, eindelijk ook gieren gezien! Hoera! Erg moe moe maar voldaan!

Dag 12 – etappe 10
Aangekomen in Galisteo, km. 421
Na het geweld van gisteren vandaag relatief rustige tocht. Onderweg prachtige vergezichten en heerlijk geurende bermen met bloeiende brem. Lieflijke dorpjes met op de kerktorens driftig klepperende ooievaars. Gestopt bij kapelletje om te bidden voor speciale intentie. Onderweg komen we de Duitse dames weer tegen van enkele dagen geleden. Het is trouwens heel bijzonder om te horen hoe iedereen op de camino met zijn eigen geloofsontwikkeling bezig is. De camino laat iedereen buiten zijn eigen denkkaders treden. Zo, ..en dan nu een ‘menu peregrino’, een pelgrimsmenu dat bijna overal langs de route te verkrijgen is. Bijna altijd een driegangenmenu met brood, water, wijn voor minder dan een tientje. Buen provecho!

Dag 11 – etappe 9
Nu in Cañaveral, km. 388.
Hele zware rit. Halverwege stak ineens een strakke tegenwind op waardoor je zelfs bergaf flink moest doortrappen in dit steppeachtige landschap om vooruit te komen. Laatste zes kilometer tenslotte steil omhoog en killing. Totaal uitgeput! Wel mooie hostal hier in de bergen van Cañaveral waar Duitsers, Spanjaarden, Fransen en een Italiaan een beetje aanrommelen. Thank God, we leven nog!

Dag 10 – etappe 8
We rijden vandaag strak richting Cáceres over de N630. Deze weg is sinds de aanleg van de autoweg door Extremadura zo goed als verlaten. Een fietspad van minstens 10 meter breed! De bloemenrijkdom onderweg is niet te beschrijven. Ook nu weer veel roofvogels. Zwarte wouwen vandaag. Kastelen ook en in een keer de Middeleeuwse Puente de Santiago de Bencáliz op de naastliggende wandelaarsroute. Aangekomen in het monumentale Cáceres vallen we midden in een muziekfestival.
We realiseren ons ineens dat we ongeveer op 1/3 zijn. We vragen ons af ál 1/3 of pás 1/3 maar die vraag blijkt niet te beantwoorden want de tijd vervaagt steeds verder.

Dag 9 – etappe 7
Nu in Carmonita, km. 294 Vanochtend vanuit Mérida gestart met een fikse klim. Tocht voert al snel langs het schilderachtige stuwmeer van Proserpina. De stuwdam hier is al in de Romeinse tijd aangelegd en functioneert nog steeds. Het stuwmeer was bedoeld om de watervoorziening van Mérida in dit kurkdroge gebied te garanderen. Na Aljucén lange gestrekte klim. Leuk gebabbeld met twee Duitse dames uit Hamburg die ook op de fiets onderweg zijn naar Santiago. Overal in de lucht zwieren roofvogels. Vooral adelaars. Tenslotte diep de bergen in langs idyllische bloemrijke weggetjes richting het ‘balneario’ in Carmonita. Bijzondere, enigszins vervreemdende omgeving want deze overnachtingsplaats lijkt nog het meest op een sanatorium.

Dag 8 – rustdag

Dag 7 – etappe 6
Vanmiddag aangekomen in Mérida, de oude Romeinse stad in Extremadura. De tocht voerde door olijf- en druivengaarden zo ver het oog reikte. Verrassend lekkere wijnen in deze regio overigens! Terwijl wij onderweg de 11e eeuwse kerk in Calamonte staan te bewonderen biedt een vrouw aan de pastoor te gaan om de kerk open te maken. Zo’n aanbod sla je natuurlijk niet af. Vol trots heeft de man van God ons vervolgens rondgeleid in zijn werkelijk prachtige kerkje. Hij vertelde ook dat hij en veel van zijn parochianen een trouw luisteraar van Radio Maria waren. Prachtig! Binnenkomst in Mérida over de oude Romeinse brug indrukwekkend. Km. 255.

Dag 6 – etappe 5
Nu in Almendralejo, km. 217. Hele dag gereden onder dreigende onweersluchten maar uiteindelijk maar een paar spatjes regen gehad. Begonnen met flinke klim uit Zafra daarna spectaculaire afdaling van 14% naar Los Santos de Maimona. Nu met spierpijn aan de tapas. Spierpijn in de benen van het klimmen en spierpijn in de armen van het knijpen in de remmen. Maar de Heilige Moeder trekt ons er nog aardig doorheen.

Dag 5 – etappe 4
Nu in Zafra, km. 179. Wederom veel geklommen en gedaald. Soms harde wind. Het lieflijke Andalusië en de dehesa verlaten en de eindeloze leegte van Extremadura binnen gefietst. Slaperige en verstilde dorpjes. Eindeloze graanvelden, olijven en een enkele wijngaard. De tijd staat hier stil. Onderweg klooster bezocht in Calera de Leon en gebeden voor de familie en de luisteraars van Radio Maria.

Dag 4 – etappe 3
Nu in Monasterio, km. 125. Vandaag goede beslissing om eerder te starten. Daarom voelde de etappe minder zwaar dan gisteren. Wel zeer pittig einde met helling van 8%. Vanochtend onbeschrijfelijk mooie route door kurkeikenbossen en dehesa, deels over zandpaden. De wereldberoemde zwarte varkens van de Jamon Iberico tegengekomen. Onderweg gebeden uit dankbaarheid voor al dat moois.

Dag 3 – etappe 2
Nu in Almadén de la Plata, km. 87. Bizar zware dag. Heet en lang met veel bergen door dehesa. In de ochtend fit en prachtig. In de middag afgepeigerd en verdwaasd. Net uurtje geslapen en nu weer redelijk fit.

Zie de bannier op straat. Viva la Madre de Dios! Lang leve de Moeder van God!

Dag 2 – etappe 1
De eerste (korte) etappe zit erop. Van Sevilla naar Guillena. Km. 36 stempel opgehaald in de kathedraal (zie foto). Genoten van een zomers Sevilla. Daarna tocht ingezegend door Álvaro, de studentenpastor van de universiteit (zie foto) en vervolgens op pad gegaan. We zijn op de camino..!!

Dag 1 – heenreis en aankomst
Goed verlopen. Fietsen heelhuids aangekomen. Deels over de autoweg van het vliegveld naar de binnenstad van Sevilla. Maar veilig in hotel nu en ook nog even de sfeer van de Feria, het grote lentefeest hier kunnen opsnuiven. De H. Christoffel heeft z’n werk tot nu toe goed gedaan.